Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att söka praktikplats

En del saker kan vara bra att tänka igenom innan man söker praktikplats. Här finns information om vad man behöver tänka på.

Före ansökan

Praktiksamordnaren informerar om praktiken under terminen före, det vill säga termin 2. Denna info kommer i februari (för de som ska praktisera under hösten) och september (för de som ska praktisera under våren). Detta annonseras i GUL.

Vid informationen ges tips och råd inför skrivande av ansökningsbrev och information om hur ansökningsprocessen går till.  Innan du börjar söka praktikplatser uppmanas du att ställa dig följande frågor:
- Vilken typ av organisation vill jag praktisera inom? (Statligt, kommunalt, regionalt, privat eller ideellt?) Varför vill jag till just denna specifika organisation?
- Vad vill jag ha ut av min praktik? Det vill säga, vilka arbetsuppgifter vill jag ha?
- Om du vill praktisera utomlands, vilka fördelar och nackdelar finns det med detta?

Det är inte fel att redan i början av masterprogrammet börja fundera över var du skulle vilja göra praktik. Vill du ha tips om olika praktikplatser rekommenderar vi att du till exempel tittar på listan över tidigare praktikplatser på hemsidan. Studenter på Förvaltningshögskolan har goda förutsättningar för att göra praktik  inom en mängd områden: regeringskansliet, länsstyrelser, regioner, kommuner, intresseorganisationer och företag.

Ansökan

Du kan själv börja söka praktikplatser under termin 2. På GUL finns en sida för praktiksökande studenter - Praktikinformation inför termin 3. Sidan innehåller förutom kurs- och praktikinformation, praktikrapporter från tidigare praktikanter samt annonser från olika verksamheter som erbjuder praktikplats. Alla som är registrerade på masterprogrammet har tillgång till denna GUL-sida. Att söka praktikplats kan i mycket liknas vid att söka ett arbete, så därför är det viktigt att ansökningsbrev och CV är genomarbetade.

Väntan på besked och placering

Det kan ibland dröja lång tid innan du får något svar på din inlämnade praktikansökan. Innan du får klartecken från en praktikplats blir du troligtvis kallad till intervju. Det kan vara flera stycken som blir kallade och det är då praktikplatsen som väljer vilken student de vill ha. När du fått klart att de tar emot dig måste du meddela detta snarast till praktiksamordnaren. Denna skickar sedan ut ett placeringsbesked till praktikplatsen. Praktiken ska omfatta 20 veckors heltidstjänstgöring och vara förlagd under terminstid (i undantagsfall med en eller ett par veckors förskjutning). Får du mer än en plats är det viktigt att välja så snabbt som möjligt, så att de kurskamrater som ännu inte har fått någon plats skall kunna få besked, men även så att praktikplatsen kan börja planera inför kommande termin.

 

Kontaktpersoner

Kerstin Bartholdsson
praktiksamordnare
tel. 031-786 15 88
kerstin.bartholdsson@spa.gu.se


 

 

Sidansvarig: Henrik Sandgren|Sidan uppdaterades: 2017-02-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?