Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Masterprogrammet i offentlig förvaltning 120 hp

Tillfälligt stopp (VT18) för antagning till Masterprogrammet i offentlig förvaltning med inriktning Förvaltningsekonomi. Från höstterminen 2018 planerar Förvaltningshögskolan att åter anta studenter både vårtermin och hösttermin. I samband med detta byter inriktningen Förvaltningsekonomi namn (innehållet i inriktningen ändras ej) till Redovisning och revision.

Masterprogrammet i offentlig förvaltning leder fram till politicies masterexamen (pol master-examen) och omfattar 120 högskolepoäng motsvarande två års heltidsstudier. Vi har antagning både vår och höst!

Programmet är en yrkesförberedande fördjupning av din tidigare utbildning på kandidatnivå inom samhällsvetenskap. Utbildningen ökar din anställningsbarhet för kvalificerade administrativa arbeten med inriktning mot utredning, ekonomi eller organisering och ledning i en mängd olika typer av organisationer. Det kan handla om offentlig förvaltning på europeisk, statlig eller kommunal nivå, eller företag och organisationer (både nationella och internationella) med stor kontaktyta mot det offentliga. Masterprogrammet ger dig också en teoretisk fördjupning.

Arbetsområden

Du får analytiska verktyg och fördjupade kunskaper som utgör en god grund för många olika karriärmöjligheter. Självfallet får du även behörighet för vidare studier på forskarnivå. Du får alltså både akademisk och professionell kompetens och är redo för kvalificerade uppdrag som till exempel utredare, utvärderare, ekonom, controller, planeringsledare, chef, personalansvarig, revisor, etc. Tidigare studenter från Förvaltningshögskolan jobbar idag i offentliga myndigheter i Sverige och i utlandet, i kommunal och regional förvaltning, i privata företag och i ideella organisationer. 

Om programmet

Utbildningen bedrivs med modern och varierad pedagogik, föreläsningar varvas med seminarier, gruppövningar och praktikfall. Det förekommer olika examinationsformer såsom skriftliga arbeten i grupp och enskilt, mindre inlämningsuppgifter samt sals- och hemtentamina. Under utbildningen har du möjlighet att studera utomlands en termin och tillgodoräkna dig kurserna i din examen.

Termin 1: Under den första terminen fördjupar du dig i något av de tre temaområden vi erbjuder.

Fördjupningstema policyanalys
Studieobjektet i policyanalys är offentliga handlingslinjer och program samt de processer i vilka dessa formuleras och genomförs. Du fördjupar dig i centrala delar av policyanalysen; implementering, utvärdering och politiska styrmedel. Dessa tre delar innefattar viktiga aspekter av hur offentlig politik styrs, genomförs, organiseras och följs upp.En fördjupad kunskap på området ger dig förmågan att arbeta med kvalificerat utredningsarbete i den gemensamma sektorn.

Fördjupningstema organisering och ledning
Inom organisering och ledning ger vi dig analysverktyg hämtade från organisationsforskning för att på en kvalificerat sätt kunna analysera och förstå offentliga organisationers strukturer och processer. Vi lyfter särskilt fram ledningsperspektivet samt organisationens relation till omvärlden. En fördjupad kunskap på området ger dig förmågan att arbeta i ledningsfunktioner i den gemensamma sektorn.

Fördjupningstema förvaltningsekonomi
I fokus för denna inriktning står ekonomistyrning, externredovisning och finansiell bedömning.

 

Termin 2: Under den andra terminen fördjupar du dig i metod samt valbara kurser vid Förvaltningshögskolan. Det ger dig möjlighet att skapa en egen profil med unika kunskaper baserat på ditt intresse.

Termin 3: Under den tredje terminen kan du välja mellan att göra praktik eller läsa valfria kurser. Du får möjlighet att praktisera på spännande arbetsplatser inom exempelvis Regeringskansliet, ambassader utomlands och på arbetsplatser i Göteborgsområdet. Det finns också möjlighet att förlägga delar av studietiden utomlands för den som önskar.

Termin 4: Den fjärde och sista terminen ägnas åt ett examensarbete i form av en uppsats. Du får här möjligheten att använda de färdigheter som du fått under utbildningen för att skriva en uppsats. Tillsammans med handledare får du fördjupa dig på ett vetenskaplig område som passar dig. Du kan också göra din uppsats utomlands inom ramen Minor Field Studies, MFS.

Mer information

Läs mer programmets utformning och innehåll på kursöversikt på denna webbplats. För mer information om enskilda kursers innehåll, schema eller litteraturlistor kan du läsa de öppna sidorna i GUL - Göteborgs universitets lärplattform. Till GUL (extern länk).

Förkunskapskrav

För inriktning Policyanalys samt Ledning och styrning krävs:

Kandidatexamen omfattande 180 hp inom det samhällsvetenskapliga utbildningsområdet eller motsvarande svensk eller utländsk examen. Dessutom krävs språkkunskaper motsvarande Svenska B och Engelska A.

För inriktning Förvaltningsekonomi krävs, utöver ovanstående, att kandidatexamen innehåller minst 60 hp i något av ämnena företagsekonomi, förvaltningsekonomi, hälso- och sjukvårdsadministration, nationalekonomi, offentlig förvalting eller motsvarande.

Urval

Högskolepoäng, max 225 hp. Sökande med kandidatexamen inom huvudområdet offentlig förvaltning ges förtur till utbildningen.

Anmälan/antagning

Sista anmälningsdag: Normalt gäller 15 april inför höstterminen och 15 oktober inför vårterminen.

Anmälan görs på www.antagning.se

Du som väljer att ta en magisterexamen efter två terminers studier läser programmets obligatoriska kurser samt skriver ett kortare examensarbete.

Kontaktpersoner

Malgorzata Erikson
proprefekt med ansvar för utbildning på grund- och avancerad nivå.
malgorzata.erikson@spa.gu.se

 

Studieadministration
Lena Bandgren och
Annika Johansson
studieadmin@spa.gu.se

Studievägledning
Malgorzata Erikson (tf)
studievagledning@spa.gu.se

Mer information för dig som är student

Utvärdering av ämnet offentlig förvaltning

Högskoleverkets utvärdering av ämnet offentlig förvaltning

Sidansvarig: David Karlsson|Sidan uppdaterades: 2017-12-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?