Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tidigare studenter berättar

Våra studenter möter arbetslivet på olika sätt både inom privat och offentlig verksamhet. Här är ett axplock av erfarenheter från alumner.

Cecilia - Kvalitétsutvecklare i Göteborgs stad

Efter kandidatprogrammet blev jag antagen till Göteborgsregionens traineeprogram. Det innebär att man börjar arbeta i en kommun och
parallellt utbildas i till exempel omvärldsanalys, projektledning och målstyrning. Därefter har jag framförallt haft uppdrag som handlar om verksamhetsutveckling med fokus på förbättrad analys. Jag har ansvarat för utvärdering och kartläggning inom områden som jämställdhet och hälsa. Jag ska också fungera som stöd till enhetschefen och den rollen har varit särskilt spännande och utmanande. Att bidra med skarpa analyser och leda diskussioner är utmanande, svårt och väldigt roligt.
Cecilia Bengtsson

Magnus - sätt upp dina egna mål under utbildningen

Jag spelade en hel del fotboll när jag växte upp. När jag var 24 år bestämde jag mig för att resa jorden runt. Fler intressen vaknade under resan och efter den flyttade jag till Göteborg för att börja studera.

Eftersom jag bara gått tvåårigt gymnasium läste jag först på komvux. Där fanns en historielärare, som har betytt mycket för mig. Han ställde frågor på ett nytt sätt, som jag inte var van vid från skolan. Han frågade varför. Exempelvis: Vilka händelser ledde fram till franska revolutionen? Vilka följder fick den? Det var avgörande för mig att jag mötte de här tankarna.

På universitetet valde jag en samhällsvetenskaplig utbildning med inriktning mot ekonomi. Där utvecklade jag mitt kritiska tänkande. Teorierna kommer jag inte ihåg, men jag vet var jag kan slå upp dem.

Jag var van vid lagspel i fotbollen men trodde nog att det var meningen att man skulle kunna allt på egen hand. Utbildningen lärde mig att jag inte klarar allt själv och jag lärde mig att använda kontaktnätet som indirekt följer med studierna. Nu vet jag att andra kan hjälpa mig att lyckas. När jag hade problem i början av mitt yrkesliv ringde jag till mina gamla kurskamrater. Vi tjänar alla på att hjälpa varandra. Idag är jag chef men kan inte bestämma ändå. Det gör vi tillsammans.

Jag är en person som undrar: Varför gör vi så här? Kan vi göra något annat? Direkt efter studierna fick jag ett vikariat på socialtjänsten i en grannkommun. Där ifrågasatte jag saker och ting, som jag brukar. Förvaltningschefen gillade min stil och bad mig vara kvar ett halvår till, när vikariatet var slut. Jag fick i uppdrag att utbilda enhetscheferna i datahantering. Det lärde mig att vara tydlig, att nå fram.

Redovisningschefen i kommunen hade slutat några månader före mig och börjat på en stadsdelsförvaltning i Göteborg. När det blev en ledig plats där, rekommenderade han mig och efter två månader blev jag redovisningsansvarig. Det var mycket att göra och många kvällar gick åt innan jag hade arbetat upp rutinerna.

Tre år senare kom jag till vuxenutbildningsförvaltningen. Den hade gått back och mycket skulle styras upp. Det var första gången jag sökte ett jobb som jag kunde. Ingen kunde slå mig på fingrarna, det var skönt!

För ett och ett halvt år sedan tog jag föräldraledigt och hela familjen åkte till Australien. Under resan blev jag ekonomichef. Vill man bli befordrad ska man åka bort!

Som chef har jag fått ett annat perspektiv. Förut tyckte jag att mitt eget område var det viktigaste, nu ser jag helheten. Det har varit lärorikt, intressant och svårt att komma hit. Om det hade varit lätt hade det inte varit kul. Och det ska vara roligt att jobba. När jag själv leder möten kan jag ju inte vara spelevink, men det ska vara kul i alla fall. Allting handlar om relationer! Man tränar på relationer hemma i familjen och man tränar på relationer i jobbet.

Min studietid gick snabbt. Njut så länge den varar! Sätt upp dina egna mål: Varför vill jag studera här? Mina mål var att fixa första tentan, sedan var det att fixa första terminen. Jag la också ner mycket tid och kraft på uppsatsarbetena.

Särskilt till tjejer vill jag säga: Våga vinna! Våga vara bäst! Det är OK att vara kaxig.

 

Bobby - Praktiken är en viktig väg till arbete

BobbyJag gjorde min praktik på Svensk-amerikanska handelskammaren i San Fransisco. Det är en ideell organisation som stödjer svenska företag som vill etablera sig där. Jag var inblandad i allt som hände på kammaren, men hade framförallt ansvar för att marknadsföra de events som vi genomförde. Jag hade också mycket kontakt med medlemmarna. Det var en väldigt rolig praktik – man växer som person i en ny miljö och socialt sett är det ju väldigt lätt att trivas i USA, även om man också får lära sig att ta för sig. Att det ingick en praktiktermin var viktigt när jag valde program. Det är nyttigt att se hur det man läst om fungerar i verkligheten. Jag tror också att det är till stor hjälp att ha skaffat sig en referens från arbetslivet.”
Bobby Persson

Sara - Organisations- och personalfrågor är en bra grund

SaraMin praktik på Manpower ledde vidare till en fast tjänst. En rolig och utmanande arbetsuppgift var att bygga upp kontakter med skolor, universitet och arbetsförmedlingen. Idag har jag gått vidare till ett annat företag där jag jobbar ihop med två key account managers. Jag stöttar och koordinerar deras projekt med några av de största kunderna. Utbildningens fokus på organisations- och personalfrågor har varit en bra grund. Dessutom har jag haft enorm nytta av det kritiska och analytiska tänkande som universitetsstudier i allmänhet och det här programmet i synnerhet uppmuntrar till. Det har bidragit till en förmåga att hantera stora mängder information, att plocka ut det väsentliga och att göra konsekvensanalyser. Jag upplever att sådana egenskaper värderas högt och att det har varit en klar konkurrensfördel för mig.”
Sara Salarvan

Carola - Västsvenska industri- och handelskammarenCarola Herrmann

“Här på Västsvenska industri- och Handelskammaren jobbar vi med att stärka tillväxten i regionen samt att hjälpa företagen att göra fler och bättre affärer. Det är mycket spännande eftersom jag får lära mig så mycket om olika företag och branscher. Min roll kallas affärsutvecklare. En vanlig dag tillbringar jag mycket tid på möten med olika företag och organisationer för att förstå deras logik och framtida utmaningar. Självklart jobbar jag också mycket med att förbereda mig genom att läsa in mig på regionala rapporter, uppdatera mig på nyheter och genom att studera företagens verksamhet.”
Carola Hermann

Sidansvarig: Henrik Sandgren|Sidan uppdaterades: 2017-05-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?