Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning 180 hp

Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning leder fram till politices kandidatexamen (pol kand-examen) och omfattar 180 högskolepoäng motsvarande tre års heltidsstudier. Vi har antagning både höst- och vårtermin varje år!

Den offentliga sektorn på europeisk, statlig, regional och kommunal nivå arbetar på medborgarnas uppdrag för att producera välfärd, säkerhet, god miljö, förutsättningar för ekonomisk tillväxt och en rättvis fördelning av samhällets resurser. I en komplex och föränderlig värld krävs att de personer som styr den offentliga verksamheten har en bred och kvalificerad utbildning. Det flervetenskapliga ämnet Offentlig förvaltning, som i internationella sammanhang kallas Public administration, innehåller politiska, ekonomiska, juridiska perspektiv, och en pol kand i offentlig förvaltning är en attraktiv examen hos offentliga arbetsgivare.

Arbetsområden

Med en kandidatutbildning i offentlig förvaltning blir du expert på den gemensamma sektorn och har djupa insikter i teman som ledarskap, rättsäkerhet, strategisk planering och demokrati. Du får en både akademisk och professionell kompetens och är redo för kvalificerade uppdrag som till exempel utredare, utvärderare, ekonom, chef, personalansvarig, revisor, etc. Studenter från Förvaltningshögskolan jobbar idag i offentliga myndigheter i Sverige och i utlandet, i kommunal och regional förvaltning, i privata företag och i ideella organisationer. Lär mer om vad man blir efteråt här.

Om programmet

Under programmets första termin får du en introduktion till offentlig förvaltning med de olika huvudområdena politik, ekonomi samt organisation och ledning. Under termin två koncentreras undervisningen på politik och juridik med kurser i demokrati och välfärd samt juridik i offentlig förvaltning. Termin tre lär du dig om samhällsekonomi; ekonomisk politik och mikroekonomi. Under termin fyra studerar du public management som innehåller extern- och internredovisning samt ledarskap i offentliga organisationer. Under termin fem förbereder du dig inför det avslutande examensarbetet med vetenskapsteori och metod samt utvärdering, politik och förvaltning. Under programmets sjätte och sista termin profilerar du utbildningen mot ett av tre fördjupningsteman som erbjuds; policyanalys, organisation och ledning eller förvaltningsekonomi. Ett examensarbete i form av en uppsats ingår i fördjupningskurserna.

Utbildningen bedrivs med modern och varierad pedagogik, föreläsningar varvas med seminarier, gruppövningar och praktikfall. Det förekommer olika examinationsformer såsom skriftliga arbeten i grupp och enskilt, mindre inlämningsuppgifter samt sals- och hemtentamina.

Mer information

Läs mer programmets utformning och innehåll på kursöversikt på denna webbplats. För mer information om enskilda kurser, deras innehåll, schema eller litteraturlistor kan du läsa de öppna sidorna i GUL - Göteborgs universitets lärplattform. Till GUL (extern länk).

 

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5).

Urval: betyg (66%) och högskoleprov (34%).

Anmälan/antagning

Sista anmälningsdag: 15 april inför höstterminen och 15 oktober inför vårterminen. Anmälan görs på www.antagning.se

En student berättar

Kontaktpersoner

Malgorzata Erikson
proprefekt med ansvar för utbildning på grund- och avancerad nivå.
malgorzata.erikson@spa.gu.se

 

Studieadministration
Lena Bandgren och
Annika Johansson
studieadmin@spa.gu.se

Studievägledning
Malgorzata Erikson (tf)
studievagledning@spa.gu.se

Mer information för dig som är student

Högskoleverkets utvärdering av offentlig förvaltning

HSV:s utvärdering av ämnet offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet

Sidansvarig: David Karlsson|Sidan uppdaterades: 2016-02-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?