Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning 180 hp

Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning leder fram till politices kandidatexamen (pol kand-examen) och omfattar 180 högskolepoäng motsvarande tre års heltidsstudier.

Vi har antagning både höst- och vårtermin varje år!

Programmet är en treårig utbildning för dig som är intresserad av hur samhället fungerar, och hur vi kan förbättra det. Ämnet offentlig förvaltning studerar den offentliga sektorns roll i samhället, och innehåller perspektiv från bland annat statsvetenskap, företagsekonomi och juridik.

Utbildningen ger dig teoretiska redskap för att analysera samhället, samt praktiska och nyttiga färdigheter som förbereder dig för ditt kommande yrkesliv. En pol kand i offentlig förvaltning är en attraktiv examen hos offentliga arbetsgivare. 

Arbetsområden

Med en politices kandidatexamen i offentlig förvaltning har du både en akademisk och en professionell kompetens, och är redo för kvalificerade uppdrag som exempelvis utredare, ekonom, chef, revisor, handläggare och verksamhetsutvecklare med mera. Arbetsmarknaden är stor – våra förvaltningsstudenter jobbar i offentliga myndigheter både i Sverige och utlandet, i kommunal och regional förvaltning, i privata företag eller ideella organisationer.

Av Förvaltningshögskolans tidigare studenter jobbar ungefär en tredjedel i kommuner, en tredjedel i statlig och eurpoeisk förvaltning och en tredjedel i privata företag och organisationer.


Läs mer om vad man blir efteråt här.

Om programmet

Utbildningen börjar med en introduktion till offentlig förvaltning, där du får lära dig om Sveriges statsskick och förvaltningsmodell. Efter det ligger fokus på demokrati och juridik, med kurser som behandlar saker som välfärdsmodeller och rättviseteorier samt förvaltningens reglering och kontroll.

Ditt andra år läser du först kurser i samhällsekonomi, offentlig granskning och hållbar utveckling, för att därefter läsa kurser i extern- och internredovisning samt ledarskap.
(Fr o m antagningstermin VT20 ersätts hållbar utveckling till digital förvaltning och artificiell intelligens)

Det sista året börjar med kurser i metodtillämpning, vetenskapsteori och statistik. Under den sista terminen fördjupar du dig i en valbar kurs, och avslutar utbildningen med att skriva en kandidatuppsats.
 

Mer information

Läs mer om programmets utformning och innehåll på kursöversikt på denna webbplats. För mer information om enskilda kurser, deras innehåll, schema eller litteraturlistor kan du läsa på de öppna sidorna i Göteborgs universitets lärplattform Canvas

 

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik B, Samhällskunskap A eller Matematik 2a/2b/2c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5).

Urval: betyg (66%) och högskoleprov (34%).

Anmälan/antagning

Sista anmälningsdag: 15 april inför höstterminen och 15 oktober inför vårterminen. Anmälan görs på www.antagning.se

En student berättar

Kontaktpersoner

Studieadministration
Lena Bandgren
Annika Johansson
studieadmin@spa.gu.se

Studievägledning
Kristina Ahlström
studievagledning@spa.gu.se

 

Till lärplattformen Canvas

Logga in i Canvas

Logga in i lärplattformen Canvas med ditt studentkonto

Intervjuer med förvaltningsstudenter

Läs mer om våra studenters erfarenheter

Utvärdering av ämnet offentlig förvaltning

Högskoleverkets utvärdering av ämnet offentlig förvaltning

Sidansvarig: Henrik Sandgren|Sidan uppdaterades: 2019-10-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?