Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lunchseminarium

Två gånger per termin anordnar Förvaltningshögskolan lunchseminarium. Här kan du se vilka som planeras samt se inspelningar från tidigare seminarier.


Kommande lunchseminarier:

 Information om lunchseminarier för 2019 kommer

 


Tidigare lunchseminarier:

5 december 2018

Folkets främsta företrädare
David Karlsson

Med utgångspunkt i den nyotkomna antologin "Folkets främsta företrädare" berättar David Karlsson om hur det står till med den svenska demokratin ur våra politikers perspektiv.

Regeringsbildningen under hösten 2018 har satt den svenska parlamentariska demokratin på tuffa prov, men forskningen visar också att trots utmaningarna är det mycket som fungerar väl och går i rätt riktning. Antologin bygger på analyser av Riksdagsundersökningen, och även resultat från Kommun- och landstingsfullmäktigeundersökningen presenteras.

 

 

2 november 2018

Att hantera svåra beslut
Jenny de Fine Licht

Lokala beslutsfattare behöver ständigt väga olika intressen mot varandra och tvingas inte sällan fatta beslut som gör delar av befolkningen besvikna eller till och med upprörda. Hur kan dessa beslut hanteras för att i möjligaste mån skapa acceptans eller åtminstone tolerans hos befolkningen?

Jenny de Fine Licht berättar om sin avhandling där hon studerade förhållandet mellan öppenhet i beslutsfattande och befolkningens acceptans i fallet sjukvårdsprioriteringar, och introducerar ett nyligen påbörjat projekt om motiveringar (justifications) till svåra beslut där hon tillsammans med professor Peter Esaiasson bland annat studerar skolnedläggningar.

Föreläsningen filmades ej.
 

 

26 september 2018

Framtiden och välfärden – bekymmer och förhoppningsfulla lösningar
Rolf Solli

Förändringar inom välfärden hänger inte minst ihop med den demografiska utveckling som står för dörren. Nya data pekar på¿ att mycket behöver göras när det gäller styrning, organisering och ledning.

Antagligen är den besvärligaste faktorn i sammanhanget personalfrågan, men det finns också andra svårigheter som måste hanteras.

Detta seminarium inleds med en demografisk översikt, därefter diskuterar vi olika lösningar, vad de kan tänkas betyda och vad som behöver prioriteras och beforskas.

Föreläsningen filmades ej

 

17 maj 2018

Går det att lita på kommunernas redovisning?
Pierre Donatella

Redovisningsinformation baseras alltid på inslag av uppskattningar och bedömningar, och denna gråzon kan användas för att styra och manipulera ekonomiska resultat.

Hur ser det då ut i svenska kommuner, och hur påverkar det politiskt beslutsfattande och ansvarsutkrävande?

Föreläsningen filmades ej. 

 

28 mars 2018

New Public Management
Tom S. Karlsson

Många har en åsikt om det, men få vet vad det är för något. NPM väcker känslor, men vad innebär det och hur har det kommit hit?

Förvaltningshögskolans Tom S. Karlsson reder ut begreppet och ger det en historisk kontext.

 

 

2 november 2018

Tjänstemannen i skönlitteraturen
Anders Björnsson, Björn Rombach m.fl.

Tjänstemannen; ofta lite grå och osynlig, men en person som är en viktig samhällsbärare och som vi borde veta mer om. Men vad kan vi lära oss om tjänstemannen genom att studera skönlitteratur?

 

Sidansvarig: Henrik Sandgren|Sidan uppdaterades: 2018-12-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?