Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förvaltningshögskolans pris för nyttiggörande av forskning i offentlig förvaltning

Förvaltningshögskolans Råd för forskning och utbildning inom samverkansprojektet ”Förstärkt förvaltningsforskning och mer kvalificerad förvaltningsutbildning i Västsverige (KOLV)” har instiftat ett pris för nyttiggörande av forskning i offentlig förvaltning.

Syfte

Syftet med priset är att uppmärksamma och stimulera till goda insatser vad gäller nyttiggörande av forskning i ämnet offentlig förvaltning.

Kriterier

Priset avser nyttiggörande av forskning inom ämnet offentlig förvaltning, där nyttiggörandet avser något eller några av följande tre områden:

1. Genomförande eller införande av projekt, reform eller aktivitet som är en följd av sådan forskning
2. Spridning av forskning som skapat debatt, ökad medvetenhet eller ifrågasättande av rådande system
3. Användning av forskning så att demokratiska värden och effektivitetsvärden främjats

Priset ska tillfalla någon eller några som genom sin insats nyttiggjort forskning inom någon del av den offentliga sektorn; inom kommuner, landsting, regioner eller staten. Särskilt meriterande är

- nytänkande vad gäller inriktning på och former för nyttiggörandet;
- insatsens beständighet över tid;
- insatsens genomslag och omfattning (exempelvis i hur många personer eller organisationer som berörs).

Pristagare

Pristagare kan vara en enskild individ eller en grupp av individer, inom eller utanför den akademiska världen. Priset delas inte ut till personer som vid tillfället för nominering har undervisning, forskning eller annan verksamhet förlagd till Förvaltningshögskolan.

Priset

Förvaltningshögskolans råd föreslår att priset ska utgöras av ett diplom till var och en av pristagarna samt ett konstverk av en lokal konstnär. Priset införskaffas av Förvaltningshögskolan inom projektet ”Förstärkt förvaltningsforskning och mer kvalificerad förvaltningsutbildning i Västsverige (KOLV)”. Priset utdelas och tillkännages vid Förvaltningshögskolans dag som genomförs årligen.

Nominering

Anställda vid Göteborgs universitet samt personer anställda vid organisationer inom KOLV-projektet kan nominera pristagare. Detta är möjligt att göra hela året fram till två veckor före Förvaltningshögskolans dag. Möjligheten att nominera sprids via Förvaltningshögskolans hemsida. Nomineringen bör innehålla en motivering, och dokument som kan styrka nomineringen med fördel kan bifogas. Vid behov kan den kommitté som väljer pristagare (se nedan) inhämta referenser för att kontrollera att nomineringen är korrekt, men kommittén har inte några ytterligare möjligheter att göra egna undersökningar eller kompletteringar.

Val av pristagare

Pristagare utses av en kommitté bestående av Rådets ordförande, vice ordförande och sekreterare, samt professorer vid Förvaltningshögskolan..

Tidigare pristagare

2011 - Docent Lennart Nilsson

2012 - Professor Sten Jönsson

2013 - Utvecklingsledare Anne Svensson

2014 - Professor Elisabeth Sundin

2015 - Direktör Sven Wiberg

2016 - Professor Annika Härenstam

2017 - Journalisten Magnus Wrede

2018 - Avdelningschef Cecilia Bokenstrand

2019 - Kommunforskare Siv Sandberg

Frågor

Har du frågor om priset? Kontakta Louise Skoog, sekreterare i Förvaltningshögskolans råd för forskning och utbildning

 

Sidansvarig: Henrik Sandgren|Sidan uppdaterades: 2017-04-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?