Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kommunpolitiker i den stora nyordningens tid

Henry Bäck (2000), Liber


Den offentliga sektorn har genomgått stora organisationsförändringar under 1900-talet. Detta gäller inte minst kommunerna. Hur har förändringarna i organisationen påverkat politikerna och därmed det demokratiska systemet? Det är frågan som undersöks i Kommunpolitiker i den stora nyordningens tid.

Organisationsförändringarna har ofta hämtat sina förebilder i den privata företagssektorn. Hur stämmer bilden av kommunen som företag eller kommunen som marknad med den politiska logik som de valda förväntas handla efter? Företaget ska agera enhetligt, och drivkraften är egenintresset. Politikens kännemärke är att politiker och partier företräder olika intressen som kan befinna sig i konflikt med varandra. Kommunpolitiker i den stora nyordningens tid visar att det kan vara svårt att förena dessa båda roller.

Frågan är hur vi ska förena kraven på de demokratiska institutionerna så att de kan bidra både till lösandet av våra gemensamma problem och till att konflikter och motsättningar hanteras på ett civiliserat sätt.

Boken innehåller också en bred beskrivning av hur kommunpolitikerkårens sammansättning och villkor ändrats från tidigt 80-tal till mitten av 90-talet

Sidansvarig: Henrik Sandgren|Sidan uppdaterades: 2008-09-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?