Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ett pris blir till. Om förklaringar till kommunala avgifter och taxor

Stellan Malmer (2003)Boken ”Ett pris blir till” handlar om förklaringar till kommunala taxor och avgifter. Med stöd i tre modeller för att förklara samhälleliga företeelser – orsaksförklaringar, ändamålsförklaringar och funktionella förklaringar – härleds och testas tolv begrepp som kan bidra till att förklara varför svenska kommuners avgifter blir som de blir. De avgifter som undersöks är vatten- och avloppsavgifter, renhållningsavgifter, bygglovsavgifter och äldreomsorgsavgifter.

Resultatet är att avgiftsnivån förklaras genom verksamhetens kostnader tillsammans med kravet att verksamheten skall vara helt avgiftsfinansierad. Taxans konstruktion förklaras huvudsakligen genom olika tolkningar av begreppet rättvisa. Även om ambitionen är att genom taxan ta hänsyn till vad olika servicetagare kostar så visar det sig i praktiken att taxor konstrueras med hjälp av andra variabler än kostnader. Studien visar också att för att förklara kommunala avgifter och taxor så räcker det inte med en förklaringsmodell – alla tre modeller behövs.


Sidansvarig: Henrik Sandgren|Sidan uppdaterades: 2006-07-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?