Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förtroendet för Försäkringskassan 1999 - 2010 (FK 2010)

Projektet analyserar vilka regeländringar som kan ha påverkat nedgången i allmänhetens förtroende, samt hur mediebilden av myndigheten har förändrats. I projektet genomförs även fokusgrupper där resultaten både talar om mötet med handläggaren, mötet med myndigheten och socialförsäkringarnas grundprinciper.
Projektperiod: Mars 2013 – juni 2014.

Internationellt ökar intresset för forskning om vad som skapar fungerande offentliga institutioner och good governance (OECD, 2011). I Sverige har Statskontoret ett övergripande ansvar att följa utvecklingen i avseenden av en effektiv stat (Statskontoret 2012). Statskontoret har genomfört studier med hjälp av SOM-institutet i Göteborg som visar att Polisen och Skatteverket får höga bedömningar av medborgarna, medan Försäkringskassan (FK) och Arbetsförmedlingen får bland de lägsta. Parallellt visar undersökningar att förtroendet för den svenska välfärdsstaten fortsätter att vara intakt på ett övergripande plan (Holmberg & Weibull 2013; Svallfors 2011;), samtidigt som tilltron till socialförsäkringen har minskat under 2000-talets första årtionde. Denna trend bekräftas även av Försäkringskassan (Socialförsäkringsrapport 2012:11), och en huvudfråga för projektet är vad som förklarar denna förändring och vilka handlingsalternativ som kan föreslås.

Figur 1. Förtroendet för försäkringskassan 1999 – 2010.
Figur 1. Förtroendet för försäkringskassan 1999 – 2010.

Källa: SOM-institutet, Göteborgs universitet.


Centrala förklaringar som forskargruppen undersöker närmare är:

- Vilka regeländringar har påverkat försäkringens funktion? (vem som inkluderas/exkluderas med särskilt fokus på sjukförsäkringen)

- Bemötande av bidragsberättigade (betydelsen av processbeskrivning, uppfattning om bemötande genom e-förvaltning istället för lokalkontor, uppfattning om utfallsrättvisa/rättssäkerhet)

- Hur har mediebilden av FK har förändrats?
 

Forskargruppen
Forskargruppen är i sin helhet verksam vid Göteborgs Universitet (GU) och representerar discipliner vid tre fakulteter (Samfak, Handelshögskolan och Sahlgrenska Akademin). Gruppen leds av Ylva Norén Bretzer, lektor i offentlig förvaltning, och delprojekten leds av docent Sara Stendahl (offentlig rätt), FD Gabriella Sandstig (journalistik och masskommunikation) samt lektor Kristina Holmgren (socialmedicin). Även doktorand Helena Rohdén bidrar till projektet.

Publikationer

Norén Bretzer, Ylva (2015) "Förtroende för Försäkringskassan 2010–2014" i SOM-rapport 2015:30, Göteborgs universitet.

Stendal, Sara (2015) ”Social otrygghet som värde – Den nya incitamentbaserade sjukförsäkringen – Om inkomstbortfall, skyddad position, normativa grundmönster och rättens nivåer” i Tidsskrift for Rettsvitenskap, 2015(3-4): 295-332.

Hensing, Gunnel, Holmgren, Kristina & Rohdén, Helena (2010). ”Sänkt förtroende för försäkringskassan”, s. 229 - 244 i Holmberg, Sören & Weibull, Lennart, Nordiskt ljus, SOM-rapport nr 50, Göteborgs universitet.

Slutrapport från projektet

Länkar

Statskontoret ”Att styra mot ökat förtroende – är det rätt väg?” (2016)

Försäkringskassan Korta analyser 2015:2

Seminarium: Varför har Försäkringskassan tappat i förtroende och kan man göra något åt det?

Dan Eliasson kommenterar granskningen av FK

FK 2013 i Almedalen sommaren 2013
 

 

Sidansvarig: Henrik Sandgren|Sidan uppdaterades: 2016-02-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?