Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Högre seminariet vid Förvaltningshögskolan

Höstterminen 2019

 


Vaghet i målstyrningens tjänst. Statliga myndigheters värdegrunder i kritiskt perspektiv

11 september 2019 kl 13:15 - 15:00
Stora Skansen, Sprängkullsgatan 19

Anders Björkvall & Catharina Nyström Höög

Målstyrning har kommit att bli ett centralt begrepp i vårt forskningsprojekt om statliga myndigheters värdegrundstexter. Informanter i olika delundersökningar verkar ense om att värdegrunden bidrar till (eller ska bidra till) att myndigheten når sina mål. Men värdegrunderna som texter har väldigt svag koppling till de mål som myndigheten föreläggs i instruktioner och regleringsbrev. Hur går detta ihop? Är det verkligen en rationell väg till måluppfyllelse att skapa texter som handlar om något annat? Denna kritiska fråga vill vi diskutera mot bakgrund av huvudresultaten från forskningsprojektet En ny genre och dess arkeologi:Statliga myndigheters värdegrundstexter (Riksbankens Jubileumsfond, 2016–2019).

Anders Björkvall är professor i svenska vid Örebro universitet. Han forskar om texter, genrer och diskurser i olika sammanhang, och är särskilt intresserad av multimodal kommunikation.

Catharina Nyström Höög är professor i svenska språket vid Högskolan Dalarna och har lång erfarenhet av att arbeta med svenska myndigheters texter och textkulturer.
 


 

Sidansvarig: Henrik Sandgren|Sidan uppdaterades: 2019-08-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?