Utlysning av platser i Kommunlicprogrammet

Forskarutbildningsprogram för region- och kommunanställda

Förvaltningshögskolans råd erbjuder i samverkan med Förvaltningshögskolan medlemmar/deltagare i samverkansavtalet Förstärkt förvaltningsforskning och mer kvalificerad förvaltningsutbildning i Västsverige platser i ett forskarutbildningsprogram.

Programmet är ett tvåårigt utbildningsprogram om 120 högskolepoäng som leder fram till en licentiatexamen i offentlig förvaltning. Programmet genomförs på halvfart vilket innebär att den reella utbildningstiden omfattar fyra år.

Hur många platser finns i programmet och vem kan söka till programmet?

- 5 - 10 platser.
- Anställda i regionen och kommunerna som av sin arbetsgivare getts rätt att gå utbildningen inom ramen för sin ordinarie tjänst.

Utbildningsprogrammets temainriktningar?

Styrning: Ledarskap och styrsystem

Granskning: Användning och nytta av uppföljning, utvärdering, tillsyn, revision och andra former av granskning

Samverkan: Samverkan inom och mellan kommuner och förvaltningar samt det omgivande samhället

Innovationer: Utveckling och tillvaratagande av innovationer och innovationsmodeller i den kommunala organisationen

Vem är behörig att antas till programmet?

- Behörig att antas till utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning är den som har grundläggande behörighet enligt Högskoleförordningen 7 kap § 39 - examen på avancerad nivå, eller minst 240 högskolepoäng varav minst 60 hp på avancerad nivå eller på annat sätt har motsvarande kunskaper. Den sökande skall därutöver ha minst 90 hp i offentlig förvaltning eller motsvarande. Motsvarande tex vara äldre examina, ”näraliggande examen”, erfarenhet av utredningsarbete i offentlig förvaltning, m.m.

Var och när skall ansökan skickas in?

Ansökan skickas till Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet, Box 712, 405 30 Göteborg

Vilka ansökningshandlingar skall bifogas ansökan?

- vidimerade kopior av tidigare universitetspoäng, examina samt andra meriter den sökande önskar åberopa.
- uppsatser och examensarbeten.
- en projektidé i vilken den sökande anger problemområde och preliminär forskningsfråga för licentiatuppsatsen, ange gärna temainriktning (2-3 sidor)
- ett intyg från den sökandes arbetsgivare i vilket arbetsgivaren garanterar att den som antas kan genomföra utbildningen inom ramen för sin ordinarie tjänst (50%)

Vilket ansvar har regionen, kommuner och Förvaltningshögskolan?

- Regionen eller den kommun som gett anställd möjlighet att söka utbildningsprogrammet garanterar att den som antas kan genomföra utbildningen inom ramen för sin ordinarie tjänst (50%)
- Förvaltningshögskolan ansvarar för de kostnader som är relaterade till utbildningen (så som tex handledning, kurser, konferensdeltagande, rum, datorer)

Vicki Johansson

Telefon: