Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Chefer i korstryck

Att hantera krav i politiskt styrd organisationer

Margareta Lundberg Rodin
Förvaltningshögskolans rapportserie nr 114

Omvärlden och förutsättningarna för ledarskap i kommunerna förändras fortlöpande. Kravställarna på de offentligt finansierade tjänsterna är flera och deras åsikter eller intressen går ibland isär. Förvaltningschefen befinner sig i skärningspunkten mellan politik och förvaltning. Mittpositionen är intressant eftersom den innebär att chefer är underordnande i relation till politiker, överordnade i relation till anställda och sidoordnande i relation till kollegor. Chefer förutsätts kunna hantera och balansera olika intressenters krav. Ofta fungerar hanteringen och balanseringen bra, men ibland kolliderar kraven och då kan det uppstå konflikter. Chefer kan ibland uppleva att de befinner sig i ett korstryck mellan olika intressenters krav.

Studien syftar till att bidra med kunskap om chefskapets komplexitet i politiskt styrda verksamheter. Förvaltningschefer hanterar krav i kommuner som kan betraktas som dynamiska komplexa system (dks) med inbyggda osäkerhetszoner i organisationen. I studiens centrum är tolv kommunala förvaltningschefer ansvariga för tre verksamhetsområden: utbildning, social verksamhet samt teknik och samhällsbyggnad. Undersökningen visar hur studiens chefer upplever krav från tre intressentgrupper: politiker, anställda samt interna och externa intressenter. Chefernas sätt att hantera och balansera kraven varierar och beror på lokala förutsättningar, relationer och situationer, samt på deras egna erfarenheter och förhållningssätt. Orsakerna till att det uppstår konflikter eller dilemmasituationer är flera. Varför framförallt motstridiga krav kan vara svåra att hantera eller balansera framgår av studiens resultat.

Margareta Lundberg Rodin är doktorand vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs Universitet. Chefer i korstryck är hennes licentiatuppsats.
 

Beställ rapporter

Beställningar av rapporter 
ur rapportserien skickas
via e-post till
david.karlsson@spa.gu.se

Redaktion

Frågor om rapportserien riktas till dess redaktör
David Karlsson

Redaktionsråd:

Gregg Bucken-Knapp
Henry Bäck
Vicki Johansson
David Karlsson
Gustaf Kastberg
Lena Lindgren
Stig Montin
Björn Rombach
Iwona Sobis
Osvaldo Salas
Rolf Solli
Patrik Zapata

Sidansvarig: David Karlsson|Sidan uppdaterades: 2010-05-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?