Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Granskning av offentlig politik och verksamhet

Utvärdering, uppföljning, tillsyn, revision och andra former av granskning är aktiviteter som upptar ett allt större utrymme i styrningen av den offentliga sektorn, i Sverige och i flertalet andra länder. Det som nu nämnda granskningsaktiviteter har gemensamt är att de går ut på att systematiskt följa upp, systematisera och värdera pågående eller avslutade verksamheter. Givet denna innehållsliga kärna kan granskningens karaktär variera mellan och inom olika granskningsaktiviteter.

På Förvaltningshögskolan finns en unik, flervetenskaplig kompetens inom detta område. Flera enskilda anställda har under en lång tid på var sitt håll och inom sina respektive ämnens perspektiv och traditioner ägnat sig åt forskning som på ett eller annat sätt fokuserar granskning. Idag är institutionens forskning om granskning organiserad i en gemensam forskningsplattform. Målet är att bli en nationellt och internationellt erkänd forskningsgrupp när det gäller kunskap om:

i) granskning som samhällsfenomen, t.ex. dess funktioner, effekter och användning i offentliga verksamheter och i samhället i stort;

ii) granskning och organisationsförändring;

iii) institutionalisering och professionalisering av granskning.


Inom detta forskningstema är kontaktytan till den offentliga förvaltningen bred och samverkan med det omgivande samhället är omfattande. 

  

 

Sidansvarig: David Karlsson|Sidan uppdaterades: 2013-12-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?