Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskningsplattform: Kommunforskning


Enligt Regeringsformens portalparagraf förverkligas det svenska folkstyret genomkommunalt självstyre. Den lokala demokratin är en hörnsten i det svenska statsskicket, och studier kring den flernivåproblematiken är en viktig del av förvaltningsforskningen.

Förvaltningshögskolan har en lång tradition av forskning kring lokal och regional politik och förvaltning, och institutionen har varit delaktig i flera stora program under årens lopp, till exempel de omfattande utvärderingarna av stadsdelsnämndssystemet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.

Kommunforskningen vid Förvaltningshögskolan berör bland annat frågor om lokal politik och demokrati, den kommunala förvaltningens organisering, lokala tjänstemän och deras roll i politikskapande, styrning och ledarskap på lokal nivå, relationer mellan stat och kommun, etc.

Förvaltningshögskolan är representerade i de internationella nätverk av kommunforskare som bedriver komparativ forskning på europeisk nivå. Vi är den samordnande institutionen i Sverige för det Nordiska kommunforskarnätverket och vi anordnar vart fjärde år den Nordiska kommunforskarkonferensen.

I samband med Den tjugonde Nordiska kommforskarkonferensen i Göteborg 2011 publicerade Förvaltningshögskolan antologin Nordisk kommunforskning. En forskningsöversikt med 113 projekt. Redaktör var Andreas Ivarsson. Läs mer om forskningsöversikten och hur du kan beställa den här.
 


Läs forskningsöversikten i fulltext
 

 

Samverkan

Förvaltningshögskolan har sedan länge ett väl utvecklat samarbete med en rad västsvenska kommuner i Göteborgs närhet, samt Västra Götalandsregionen, i syfte att skapa en förstärkt förvaltningsforskning. 

 

Förvaltningshögskolan är genom professor Stig Montin representerade i  ISCH COST Action IS1207: "Local Public Sector Reforms: An International Comparison".  Denna COST action är en plattform för samarbete och möten mellan forskare som är intresserade av administrativa och andra reformer i kommuner. 
 

Utbildningar

Demokrati och ledarskap i ett flernivåsystem (Kurs på masternivå)

Kommunal politik och förvaltning (Uppdragsutbildning)

Kommunal ekonomi (Uppdragsutbildning)

 

Gothenburg City Hall

Mer information

Kontaktperson:

David Karlsson

E-post: david.karlsson@spa.gu.se
Telefon: 031-7861741

Sidansvarig: David Karlsson|Sidan uppdaterades: 2017-09-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?